Muziektherapie voor ouderen & mantelzorger - Taalles met muziek

Gevoelig voor muziek, ritmes en stiltes, ongeacht uw voorkennis of muzikale vaardigheden?

Geluksmomenten willen beleven, ondanks alle beperkingen of medische rompslomp?

De verwardheid of de eenzaamheid beperken, thuis of in de zorg? 

Een nieuwe fase van het leven ingaan - ook de laatste - en het gemis verwerken?

Een nieuwe gewoonte leren, zelfs een andere taal?

Als u "JA" antwoordt op minstens een van deze vragen, dan is Sterker Door Muziek voor u! 

Meer informatie willen ontvangen? Neem vrijblijvend contact met Anne-Marie op!

Anne-Marie Lacombe is Register Muziektherapeute bij Sterker Door Muziek - registratie FVB nr.105360,  voormalige verpleegkundige en huidige verzorgende - Bekwaamheidsbewijs op 1 juni 2022 - tevens bevoegd docent Frans - HBO diploma nr.30673 

"Anne-Marie Lacombe leerde ik kennen via mijn moeder die op haar 91e een cursus Frans bij haar volgde. Ze genoot erg van de lessen, ook toen ze hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was en niet lang meer te leven had. In het vervolg kwam Anne-Marie wekelijks als muziektherapeute aan huis...

Het leuke was dat Anne-Marie ons mee terug nam naar de tijd waarin mijn moeder als jong meisje speelde in een mandoline orkest en naar de muziek van haar idolen uit de jaren dertig ...

Het is zelfs nog gezongen met gitaarbegeleiding door Anne-Marie bij de crematie van mijn moeder!

Ik kan zowel de taallessen als de muziektherapie van Anne-Marie warm aanbevelen."

Robbert de Vries, januari 2021

“ Toen onze moeder* opgenomen moest worden in het verpleeghuis was ze bang, boos, verdrietig en heel onrustig. Het was moeilijk haar zo te zien. We zochten naar iets dat haar stemming positief kon beinvloeden. Zo kwamen we bij de muziektherapie van Anne-Marie terecht. Met geduld heeft Anne-Marie de onrust van onze moeder benaderd. Ze zag dat onze moeder veel behoefte aan eigen regie had en speelde daar op in. Ze betrok ook ons erbij om te zoeken naar liedjes die speciale betekenis voor onze moeder hadden en om af en toe mee te doen met de therapie. Dat is heel leuk om zo samen te zingen en muziek te maken en zien dat ze actief meedoet”. Hanneke Koldijk, juni 2022

* op de foto, met toestemming van de familie.

 

Muziek activeert het hele brein. De volgende muziek interventie is ritmisch, melodisch en interactief. We zien dat de cliënt - met dementie - danst , zingt en, tegelijkertijd, een ritme slaat. De motorische cortex, de kleine hersenen en de hippocampus worden hiervoor gebruikt.

https://youtu.be/5FxVRz2Uq2E

 

Muziek interventies worden steeds aangepast aan de persoon en aan de fase van een ziekte: Wat kan de persoon nog? Hoe kunnen de hersenen verantwoord geprikkeld worden? Er zijn altijd mogelijkheden. In dit fragment wordt er gewerkt met een Melody Tongue Drum. Hiermee worden verschillende onderdelen van het cortex van het brein geactiveerd: Motorisch = Verschillende ritmes slaan. Sensorisch = Een instrument onderzoeken. Auditief = Luisteren naar de klanken en muzikaal op elkaar reageren.  Visueel = Oogcontact met de therapeute.

https://youtu.be/25e8F9gRs6I

 

 

Hieronder een andere vorm van interactie tussen de cliënt en een familielid - hier haar zoon, die een verhaal voorleest.  De stem van je dierbare blijft altijd "Muziek aan je oren!" 

https://youtu.be/58W_jgubBcM

 

 

 

Muziektherapie is een vorm van hulpverlening, waarin er methodisch gebruikt wordt gemaakt van muziek, om de hersenen te bereiken. Muziek bevrijdt de emoties sneller en dieper dan woorden alleen. Mits het middel "Muziek" verantwoord en methodish gebruikt wordt, hebben mensen van alle leeftijden en klachten er baat bij, ook mantelzorgers.

De expertise van Anne-Marie lacombe - hbo gediplomeerde muziektherapeute -  is persoonsgerichte aandacht én muziek op maat. Zij werkt voornamelijk individueel maar ook in kleine groepen bij mensen met dementie of met een  psychogeriatrische aandoening.

Anne-Marie streeft na om de mantelzorgers bij de behandeling te betrekken, zodat ze ook muzikale geluksmomenten beleven met hun dierbare. U kunt ook een beroep op "Sterker Door Muziek" doen, in de laatste fase van het leven en bij rouwverwerking. 

Naast het geven van muziektherapeutische sessies, werkt Anne-Marie als verzorgende in de thuiszorg. Haar eerste beroep was verpleegkundige. 

https://www.zorgteamleeuwarden.nl/over-ons/anne-marie-lacombe/

Als bevoegde taaldocente geeft Anne-Marie al jaren Franse les aan volwassenen en Nederlands als tweede taal (Nt2) aan nieuwkomers. Zij gebruikt vaak muziek hiervoor.

Door de levenservaring van de therapeute en haar oprechte benadering, is "Sterker Door Muziek" voor u de gelegenheid tot een nieuwe Elan! 

 

“Het brein wil verrijkt worden. Als we kijken naar muziek, of je nu een instrument bespeelt, zingt of naar muziek luistert, dan is dat een ultieme vorm van verrijking. " Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie - juli 2016