Beleving uit de Praktijk
Beleving van Trudy, dochter van dhr. Voss (1925) 
Kerstdiner, december 2019: Dhr. Voss zingt "O Heilige nacht" met zijn dochters én in het Frans, onder begeleiding van muziektherapeute Anne-Marie.
 
Wij vinden het leuk om te zien dat de ouderen genieten van de muziek, en zijn blij daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Anne-Marie heeft ons weten te motiveren, geeft nuttige tips en daarnaast verloopt de samenwerking goed tussen ons. 
Dhr. Voss en zijn dochters.
Rechts op de foto, Trudy Voss. 

Onze vader speelde vroeger piano. Hij was lid van het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia, die grote koorwerken uit het klassieke repertoire uit te voeren.

Hij kan nog steeds spontaan een tweede stem zingen; hij zingt graag buitenlandse  liedjes, mits hij daarmee adequaat begeleid wordt. 

 

En uit eigen ervaring kan ik dat zeer zeker beamen dat als je oud bent toch nog veel geluk uit muziek kunt halen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Beleving van Annemiek, dochter van Mw Kruiper (1923-2019)

Gedurende een flink aantal jaren kwam Anne-Marie wekelijks langs bij onze moeder, mw Kruiper Postma.

Gedurende haar hele leven heeft mijn moeder in diverse vormen gemusiceerd: Als kind heeft ze veel gezongen en piano gespeeld.  Op latere leeftijd  kwam daar nog bij, na het volgen van een dirigentencursus, het dirigeren van diverse koren in Leeuwarden. 

 Kerstdiner, december 2017: Mw Kruiper achter de piano, dochter Annemiek op de viool en muziektherapeute Anne-Marie op de low whistle.
Met Anne-Marie speelde mijn moeder aanvankelijk nog zelf diverse muziekstukken op de piano, die ze nog van vroeger kende. Verder zongen ze samen liedjes uit de bundel:  Kun je nog zingen, zing dan mee, en liedbundel die gedurende haar hele leven haar liedrepertoire is geweest. Nadat ze als kind de liedjes veel zong, gebruikte mijn moeder het repertoire ook voor haar dameskoor.

Met veel liefde en toewijding van de kant van Anne-Marie beleefden ze zo samen heel wat gezellige muziek uurtjes. Anne-Marie maakte gebruik van haar muziekinstrumenten en begeleidde haar vooral veel met de fluit.  De muziekervaring van mijn moeder gekoppeld aan haar stellige, aanvankelijk doortastende karakter zorgden ervoor dat het ook een  wederzijds didactisch karakter had. Ze leerden van elkaar.

Anne-Marie past haar lied/ muzikale aanbod aan aan de tijd van het jaar:

Sinterklaas, kerst, voorjaar, zomer, herfst.

Voor de kerstpresentatie ruimden we ook tijd in: Met mijn moeder, Anne-Marie en ondergetekende (dochter Annemiek) repeteerden we al ruim van te voren de liedjes 

en muzikale werken voor het openbare kerstdiner in het zorgcentrum, waar moeder woonde t.g.v. de diagnose Alzheimer. 

In de loop van de jaren, mijn moeder was inmiddels dik in de 90, taanden haar krachten en speelde ze minder stellig, in de loop van het proces nog maar weinig en op den duur helemaal niet meer. Anne-Marie paste zich erg mooi aan aan deze ontwikkeling. Haar muzikale inbreng werd nog wat groter; zij musiceerde terwijl mijn moeder luisterend bleef genieten van haar muziek. Ze bracht ook favoriete cd’s mee voor mijn moeder en speelde ze af. Zo heeft ze tot vrijwel het einde van haar leven elke week, naast de muziekactiviteiten met haar familie, kunnen genieten van de muzikale activiteiten die Anne-Marie inbracht.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~